Pages

Thursday, June 30, 2011

Get help if u need them.

Bangun pepagi, godek peti ais.
Takde mende nak breakfast.
Hanya susu kotak satu liter.
Dan roti Gardenia Ubelicious yang my housemate beli kat Manila tu ari.
Cam sedap perasa ubi kaler purple.

Buruk tak kalau amik straw pastu minum seliter pepagi ni?
Bukan ada orang tengok pun.
Teringat Mak Piah pernah tertengok crew harab ni sedut susu seliter dalam galley masa tunggu pax boarding.
cam sedap jek dia tonggang susu seliter tu.
Heheheheheh.
Jangan buat perangai cam ni ok kengkawan.
Huduh ngat rupanya.

Wajib, bukak FB.
Belek belek newsfeed.
Then mood minum susu berstraw hilang terbaca pasal Alviss Kong.
Budak Alviss Kong ni bunuh diri selepas buat countdown kat FB, somewhere in Dec 2010.
Kalau tak silap.
Then ayah dia buat Alviss Kong Foundation ke mende macam tu la..
Sebab nak bitau supaya budak budak lain tak buat apa yang anak dia dah buat.
Dapat kritikan hebat ayah dia.
Orang kata ayah dia carik publisiti dr kematian anaknya si Alviss.

I dunno what to say la.
Semput dada baca bende cam gini.
Mamat Alviss ni frust dengan awek dia.
Then amik keputusan terjun kondo/apartment dia.
Dia mati dah.
Tapi yang dapat natijah perbuatan dia tu family yang ditinggalkan.
Kesian ayah dia, adik beradik dia.
I cannot even imagine how he must have felt, but it must have been hell.

William Kong died of a heart attack on June 20th 2011 at 11.38am.
I pray his soul find peace and he now can rest in peace.

Back in 1988, after SRP, anak jiran sebelah umah Mak Piah kat kampung, took her own life by drinking racun rumpair.
And I remember how emak dia nangis everytime she saw me.
Sebab kita orang sebaya.
I can see her pain right till she passed on years later.

As far as I remember, budak pempuan ni dulu cam pendiam kat kampung.
Not bad looking la.
Kat sekolah ada gak terlibat dengan cinta cinta monyet.
I just didnt know who.
Lepas SRP, I changed school.
She dropped out sebab tak pass.
Dulu, kalau fail SRP, takleh naik kelas.
Terkujat gak aaa masa form 4 tu dengar dia minum racun rumpair.
There were speculations surrounding her death, but till today it remains a mystery.
Orang kat kampung pun tak pernah bercerita kenapa dia amik nyawa dia sendiri.
It's like a taboo.
No one spoke of it.
Menghormati perasaan keluarga dia.
I asked my mum once, and she said no one knows.
I never brought it up again after that.
Everytime I visit the grave yard, I often think of what pushed her to the limit and reached that point of no return.
* sigh*
I hope this girl rest in peace too even we werent much of a friend when she was still alive.
******************************************************
Last year, I met an old housemate when I came home for my leave.

She told me her ex boyfriend has took his own life some 5 years back.
Nothing to do with her.
Was long after they broke off.
He gave up on life one day and decided to end it.

How could one decide something like dat?
* sigh*

To anyone...if u r depressed or feel that life has failed you, pls I beg you, do not take ur own life.
Find someone to talk to.
Get help.
Try befriender.com.
They have phone lines where u can call.
Or go back to basic.
Pray. What ever religion you choose.
Just dont take ur own life.
Learn to love yourself.

Friday, June 24, 2011

Canx

Hari ni patutnya dah pack baju nak gi flight KUL esok pagi.
Tapi roster sudah tukar la.
I am on standby instead.
Hati geram sikit la kat rostering dept.

Dah beriya iya nih bubuh kat FB status, KUL I yam kambeng.
Sudahnya makan beriyani kambing Elite Restaurant yang tak elite jek jawabnya.

My KUL flight kene taken off.
Operational jadah apatah.

And flight pergi KUL langsung takde Malaysian crew.
Kesian pax, dengar announcement Arab/English/Indonesian jek on the flight.
Alasan semata,kesian pax dgr announcement Indonesian ok.
Hati banyak geram jek sebenarnya.

I saw the crew list.
Arab sampai 8 orang.
Ada pinoy 2 orang.
Selebihnya Indo.
Sakit ati ok??
I dont care la sapa pun Malaysian yang pergi.
Bagi la kita orang nih, operation oiiiiiiii!
Sorang jadiklah.
Kalau Iran nyer flight, mesti taruk budak Mesia.
Macamlah Mesian ni leh cakap parsi.
Ada kucing parsi, mungkin.
Cammmmmmmmm eeeeeeeeeeeeeee grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr*

Seryes, takleh pikir camner rostering dept ni buat kerja.
Kalau Manila flt, dia bagi 2 jek crew pinoy.
Selebihnya bangsa yang tak faham mende selain dari salamat po'.
Kalau flight gi Kaherah, dia baginya crew yang tak cakap arab.
Otak taruk kat mana gaknya.
Beku gaknya macam eskrem mat cool yang kejung kat fridge Giant/Tesco tu.
Ok fine la.. we speak arabic sikit sebanyak, tapi kan better kalau amik crew yang boleh cakap fasih dari yang tergagap gagap cakap arabnya.

Mak Piah dah plan nak gi kenduri kawin sebaik sahaja mendarat di tanah air.
Budak Busuk punya kenduri.
I wanted to surprise Budak Busuk, tapi dah cam nih, takat wish kat FB jek la.
Mak Piah merasa tertekan!
To budak busuk,not that u read my blog, still nak gak cakap selamat menanten baru.
Jadik bini orang dah awak.
Jaga kehormatan diri dan suami ye Budak Busuk.
Dengan perkahwinan awak ini, maka berakhirlah hubungan sesama jenis kita. Hahahahaa.
Demmmmmmm! sekang saya dah tak leh mengaku lesbian lagik dah.

Awak mesti nampak cantek sangat di hari perkahwinan awak.
Tapi saya tahu, kalau pengapit kipaskan kipas tu laju laju adalah kerana awak mungkin terkentut di atas pelamin.
Berenti kentut bersepah ok.

Nanti upload gambar kawin awak dengan abe mie.
Upload banyak banyak.

Wednesday, June 22, 2011

Ada sikit sesentap nih hari.

Tadik Mak Piah duk belek belek gambar dlm album FB.
Ada la satu dua komen memuji gambar Mak Piah..LOL..(muntahan hijau dibenarkan pada saat ini).
Mak Piah jawab senang jek.
"Thank You.
Ini adalah teknik pengambaran yang baik."
Ini adalah jawapan selamat dan ikhlas dari Mak Piah.
Wahhhh...ada ni budak sekolah Mak Piah kat kampung Mak Piah komen kendian-kendian, Mak Piah tak sadar pun dia ada komen.
Dia kata, haaa..mujurlah tak angkat bakul sendiri.
Wadafak la kan???
Nak jek jawab masa baca tu, but, I better not dalam keadaan yang agak geram.
Kang tak pepasal, jadik bahan untuk ngumpat Mak Piah dan jejari kematu Mak Piah akan mencarut barang sepatah dua kata kat situ.
I dont remember pernah cakap kat Fb ke..apa ke yang aku ni lawa.
I have yet answer people, ha memang aku lawa.
I am not lah.
Bukan lawa dan lom ada pasan cam aku ni lawa.
Geram gak...
Paling Mak Piah jawab, Thank U jek...I have learnt to take compliments without being perasan.
Kita pun tatau orang tu cakap yang ikhlas ke saja nak tgk reaksi kita.
I can tell, I think, kalau orang tu ikhlas ke idak.
Lawa bukan sekadar cantek di wajah, tapi hati, perghhhhhhhhhhhh! ayat.
But seryesly, I appreciate inner beauty.
And I have found a lot of beautiful people out there and ugly ones too.
And Minah benggong ni memang tak lawa. Hahahahahahahahah.
Dari zaman budak hingusan kat sekolah sampai la sekang ni jadik cikgu sekolah menengah kat JB.
Sedihnya, masa kat sekolah dulu, dia ni kawan baik Mak Piah.
Sekang ni beza sikit.
Tah aaaa.


I am not afraid to laugh at myself.
I mean, saya manusia biasalah.
Ada kekurangan.
Ni ada sekor lagik minah rambut kembang nih.
Bila Mak Piah gurau, dia jawab bodohlah kau ni Piah.
Memula Mak Piah gelakkan jek.
Then kalau dah macam 8 kali dia cakap Mak Piah bodoh, Mak Piah slow slow tarik diri dari conversation tu la.
Betul la kut kata dia, Mak Piah ni bodoh, orang dah ulang kali cakap bodoh, Mak Piah duk layankan lagik, memang banggang.
Pas ni jangan harappppppppppp la nak gurau dengan kau.
And my dear, takde nyer aku nak melayan ko punya lalak kat chat.
Biarlah Mak Piah gurau dengan anak anak sedara Mak Piah jek.
Senang hidup aku.

Well, babes, fed up kekadang dengan perangai orang.
Sometimes leh la layankan.
Ada hari kene sembur tak pasal.
I am a woman after all.
So far mencarut menggunakan kata kata yang keji ni bukan perilaku Mak Piah di alam fana, hanya di alam maya.
Sikit ari ada gak terkeluar maki carut satu suku kata, dua sukukata,tiga suku kata empat suku kata dan lima suku kata dari mulut puaka Mak Piah nih.

Don't push it,ok?

Kerenah

My fb ada dlm 6oo persons, one of them is Seth Tan..ahak hak hak..
Ni antara ragam dalam news feed Mak Piah ni ari.

Yang kecewa.--->‎ hanya yang terbaik untukmu walau terburuk bagiku..

Yang happy.----> Finnaly we r outside d compound ready 2 b transfered... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ mudahkanlah urusanku ya اَللّهُُ ..... آمِّينَ يَارَبَّ الْعالَمِّين

Yang marah -----> Apa TKI Indonesia Lebih Rendah dari Sapi Australia? Ironis, konon Australia langsung hentikan eksport sapinya ke Indonesia karena dipotong kasar. Eh, Indonesia masih tetap ekspor TKI, padahal sudah diperlakukan kasar. Apa TKI Indonesia lebih rendah dari sapi Australia? Di mana harga diri bangsa ini?

Yang nak menyindir----->‎...Some things we don't talk about, Rather do without and just hold the smile...#mornin':)

Yang fefeeling gantenggg----> Why am I so wanted?

Yang fefeeling jelita.--->Coolest and sincere person tht I am gonna meet soon and instead never hv chances to meet before gv smthg without request treat me like a lady gosh U so awesome..thts wht we called(the one and only)‎.

Mana dak bermadah helah---> ni ada banyak ngat..tak larat nak post

Mana dak post lirik lirik lagu yang mengasyikkan.---> post lagu Rozana. Kalau dia post lagu ' Dan bila esok.." sah air mata Mak Piah bergenang sebab rindukan lelaki yang sangat kacak itu. (ptuiiiiik)

Mana dak post video bervirus.---> post video OMG! I dont believe this girl commit suicide after what his dad post on her wall!!! atau post 'Hey mak Piah, what are u doing dancing in this video??? It is so funny.
(bila aku menari?? Takkan ada kamera litar tertutup di bilik air?)

Mana dak post yang suh orang re- post--->We all have at least 60 friends on FB; but when it comes to needing someone to talk to, how many would actually be there for you? I can guarantee not even 1 of your FB friends will copy this status. If you would be there for me, set this as your status & see how many of us would be there for you! (I just did for 1 of my friends) Let's try it out & see. Prove me wrong friend!!♥ Thanks

Mana dok post laki dia sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnngggg sangat kat dia --->Thank You xyz Tan. I tak tak tau you sayang kat I macam ni sekali.
*macam harharharham.


Pe benda dowh??

One thing for sure, Mak Piah rasa, FB status tu kene tuko. Instead of what's in ur mind, it shud say "what's ur problem today??"

Mak Piah nyer status---> send me energy in CITYVILLE, lagik harharharham.

Small Flies

Beberapa ketika dulu, gempar kat Mesia pasal ada airline kat Saudi yang tak bayar gaji crew dia.
Budak budak Mesia yang dah balik bawak berita nih ke suatkabar.
Pun jugak ada few lagik Mesian crew yang masih bertahan.

Patutnya tadi malam, budak budak al Wafeer ni pindah ke compound pat Mak Piah duduk ni.
Tapi..
Malam ni Mak Piah sampai, my housemate bitau, yang budak budak Al Wafeer tu ditahan di La Fontaine, compound dorang.
Barang barang dorang dah load dalam bus, tapi...tak dibenarkan keluar dari compound dorang sebab management Al Wafeer tak bayo lagik accommodation dorang kat sana.
Budak budak kat situ ada dekat 60orang.
Dorang suruh duduk kat hall way, lepas check out malam tadi.
Aircon dorang tutup.
And today the temperature is 43'degrees yer..
Makanan yang dah di packing dr semalam dah rosak semua.

Management al Wafeer tatau gi mana.
Semua orang macam tatau nak buat apa.
Pihak kedutaan dah diberitahu.
Budak budak nih seb baik lak malam ni dibagi balik ke tempat masing masing.
Esok tatau lagik nasib dorang.

Will let u guys know.

Thursday, June 16, 2011

Something About MP

I AM ... thankful.

I WANT ... a world traveler charger adapter.

I HAVE ... a D90 and a first aid kit from him.

I KEEP ... secrets, stickers and Starbuck tumblers.

I WISH ... I could change some of the bad decisions I made in the past.

I HATE ... arrogance.

I ONCE ... had a boyfriend who was 12 years my junior.

I FEAR ... that my sins would return to visit me and the cost is more than I can bear.

I HEAR ... sighs when I don’t get off the computer.

I DON’T THINK ... I’ll be saying no to Seth Tan.

I REGRET ... I didnt care enough.

I LOVE ... itik panggang, sunrise and korek telinga after shower.

I AM NOT ... afraid of aging or acting silly sometimes.

I AM AFRAID ... that I didnt say I love you enough.

I DANCE ... like no one’s watching. Except they are. And it is NOT GOOD.

I SING ... in the bathroom that leads to dancing and then slipping!

I NEVER ... keep my eyes open when I sneeze.

I RARELY ... lose an argument.

I CRY WHEN ... I watch sad commercials/movies and when I miss Dad.

I AM NOT ALWAYS ... tactful.

I HATE THAT ... kuih bakor paso malam are so deliciously horrific for my thighs.

I’M CONFUSED ABOUT ... faith and comprehensions.

I NEED ... to always floss my teeth.

I SHOULD ... go to bed now and dream of you know who!

Tuesday, June 14, 2011

tidur di khalayak ramai

Should an SIA Girl sleep among passenger seats?

By Faris Mokhtar

Have you come across an SIA (Singapore Airlines) girl sleeping beside you on a long-haul flight? If you have, you weren't dreaming, because she was probably taking a break. That was what one traveller, who wanted to be known as Tan, found out after he saw some Singapore Airlines (SIA) flight attendants resting in the last few rows of the economy-class seats on his flight back to Singapore from Christchurch, New Zealand

"I was on a long flight back, about nine hours, and I was amazed to see the stewardesses on the flight take their rest among the passengers. "Despite this, some passengers kept asking them for drinks even though they were clearly on their break," Tan told The New Paper.


He also questioned why the crew was not given a private rest area away from the view of other passengers. It is understood that there are no bunks for in-flight crew onboard some SIA flights to and from Christchurch and Auckland as the aircraft used for the flights -- a variant of the Boeing 777 -- do not come with crew bunks. That has been the situation since last July.


SIA spokesman Nicholas Ionides said the absence of bunks on these flights was in line with guidelines set by the Air Operator Certificate Requirements. It states that rest is only mandatory for cabin crew members who are on duty for 14 hours or more. "Notwithstanding that, we set aside a block of economy-class seats on medium-haul flights on the particular aircraft type for our crew to rest during breaks," added Ionides.


On such flights, six economy-class seats are set aside for the crew members to rest. On average, SIA has 14 to 15 cabin crew members and three cockpit on a flight.

However, the airline did not comment on why crew bunks were no longer provided for those working that particular route. Meanwhile, image consultant Elaine Heng said that the sight of the crew sleeping could adversely impact the airline's branding and image.

"The crew represents the airline. They're expected to be well groomed and professional, but you can't do that when told to sleep and rest in full view of the passengers," she added.

Flight attendants who spoke to the same paper said that such situations create an awkward environment between crew and passengers. One crew said the rest seats are marked only by a red sticker. "Most times, passengers don't even know what the red stickers mean and some passengers get annoyed when we tell them those seats are meant for cabin crew use," he said.


Another flight attendant lamented that because they are resting in the cabin, passengers would still approach them for service. "I rest very little during these flights, which is exhausting, considering the journey to Auckland is nearly 10 hours," she said.


One brand consultant, who declined to be named, said the response from the flight attendants reflect the need for private rest facilities.


Passengers may not know the attendants are on their breaks, and this could lead to the perception that flight attendants are sleeping on the job.


Regular SIA passenger Dexter Ng, 23, told Yahoo! Singapore the crew should not be blamed in this case. "From a humane point of view, it is understandable for them to rest because it can get pretty exhausting. "But it is up to the management to provide them a private resting area because it will create an impression that the flight attendants are unprofessional," he said.


nahhhhhhhhhhhhh.... ni hari ada kes singapore girl tidur onboard.
Saya mintak pandangan tuan tuan dan puan puan..:)

Sedap dan sebagainya.

Semalam ada ex-crew kitaorang yang dah join another airline here datang menziarah and sleepover.
She is always welcome.
Mak Piah suka budak nih.
Budak baik.
Very decent girl.

Dia kata nak datang, Mak Piah laju jek masak asam pedas.
Macam fail jek rasa dia.
Mak Piah masak lak ayam masak lemak cili api.
My housemate, kata itu ayam opor.
Apa apa la.
Selera dia makan.
Dia kata sedap, maybe out of courtesy.
Suka.
Walaupun Mak Piah masak ala ala campak -campak.
Kalau orang lain masak main campak campak tu sedap, Mak Piah nyer NAN ADO!
Seryes, if I have other option, I would not eat the asam pedas..
Or maybe becoz I am so taksub, that only my Kak Long and emak cik Jojo jek yang masak sedap.
Yang lain, to me is just food.

There will always be someone yang kita rasa orang tu masak apa pun sedap.
Some people, mak dia, ayah dia, mak cik dia, pakcik dia dan sebagainya...( I have always want to use dan sebagainya..poyo sangat!)

For me, the best asam pedas is from an old colleague, Cik KM.
Giler sedapsss!
And also, Bunny ( sob! sob! ) Since dah tak kawan dengan I lagik, and I didnt do anything about it, I doubt I 'll ever have her asam pedas ever again. Rugi sungguh!

Best laksa Johor, my close buddy, abg Mosi-Mosi yang hensem tapi muka sombong punya.
Siap potong macam yang betul betul, ikut cara yang betul, macam orang Johor buat.
Hishhh he is a Johorean, wat am I saying?
Adeshhhhh! Ok yang ni Mak Piah leh makan berulang-ulang.
I miss u Mosi-Mosi.

Best meehoon, Cik Puan Wiggle punya.
Sedap nyer mak aaaaaaaaaaaaaaiiii.
I remember satu kali dia tgh naik darah,I suruh dia masak mihun.
Sorry k, kita tatau masa tu awak tak de mood nak masak.
Janji tak sesuruh lagik, unless u are willing to do it.
Tapi tak nak taknak dia, dia masakkan juga.
Heheeh.

Best sambal ikan bilis ada dua,satu adalah kawan Mak Piah yang sangat seksi dan brutal tapi hati baiknya mintak ampun, cik Kasih.
Asam pedas dia pun meletup jugak.
Well, dia ni pun set set masak main campak-campak jek.
Apa dia masak pun sedap.

Best ikan bilis lagik satu mak budak cina Melaka,yang akan kawin 2 hari lepas Mak Piah balik ke Saudi nanti.
Sorry dear, tak leh nego dgn office my cuti.
Lu kasik lu punya wedding cepat dari tarikh tu buleh ka?
Muahahahah macamah org tu boleh suka suka nak tukar date yg dah diconfirmkan.

Best kari kepala ikan, ayah my friend-adik-angkat, Pakcik Puad, whom I dearly call abah.
Terliurr!
Yang pelik nya abah tak sentuh pun kari tu.
Dia tak suka kari kepala ikan.
Nanti kakak balik, abah masak ni yer.

Ada lagik kut, but those ae the ones I always remember.

My Kak Long lak, dia masak apa pun sedap, hatta goreng telur mata kerbau ke, masak asam rebus ke, rendang ke, memang sedap.
Dia akan masak apa jek.
Janji, dia tak payah kemas.
Dulu masa laki dia idup lagik, dia lah mangsa.
Now, I think sapa nak makan akan harus berkerja untuk makan sedap dia masak.

Cik Jojo nyer mak pun sama.
Masaklah apa pun, gerenti sedapsss.
Dan dia tak malas macam Kak Long.
Tapi Mak Piah dengar sejak kebelakangan ini, emak cik Jojo suka buli anak dara dia yang nombor 3.

Last but not least, my late father, he cooks very well.
The best ayam kicap and dan segalanya.
Kher's punya yang terbaik.
Sekarang, cuma yang ada sipi sipi masak sesedap dia hanyalah Kak Long.
I miss you so very much Kher.
Tak pe, Mak Piah sentiasa doakan kita jumpa nanti on the other side and be together forever.

Bebalik kepada acara memasak hari ini, Mak Piah bangun pagi pagi.
Pukul 6 sengah tu pepagilah bagi pihak Mak Piah dan kawasan kawasannya,kan.
Pepagi Mak Piah bangun tengok budak yang datang ziarah kitaorang tu tidur kat bilik, semangat pulak rasanya nak masak kat dia nasik lemak dari santan serbuk.

Tengok macam ok jek, but the nasik tak de la lemak macam kalau pakai santan dari kelapa.
Bolehlaaa..
Sambal ikan bilis dah siap.
Ikan bilis goreng dah siap.
Telur rebus dah siap.
Timun kang dia bangun dia potong la.

Malas!
Perangai cam cilake.

kalau budak budak ni dah bangun dan dah menjamu selera, Mak Piah update kalau Mak Piah dipuji melambung.
Kalau takat dia cakap, thank U, Piah sebab masakkan, tiadalah saya mengapdate.
Sekian.
Terima Kasih.
Lenkali datang, makan mee segera.

Monday, June 13, 2011

Abang dan Buah Mangga

Eeee..Mak Piah budget semalam balik flight pukul 3 pagi.
Tidak.
It is a miracle ok, takde delay.
On time on time..:)
Setelah sehari semalam bersama abang banglas atas kapal, sampai umah just before midnight.
Indian crew 3, awek Tunisian 2, cowok Marocco 1, Pinoy 4, Indons 2, Thai 1 dan Malaysian 1 dan 300 pax pergi.
Bertolak dr Jeddah as per scheduled.

Dah pepagi subuh gajah tu bertolak, serves breakfast la kan.
Omelette and mutton kheema.
Bhaiya sudah tak puas hati la.
Bhaiya nak makan nasik.
Mana Mak Piah nak cekauuuuuuuuuuu????
Macam nak marah lak tak dapat nasik.
Kau ingat kau sorang jek marah tak dapat nasik??
Mak Piah pun sama tau.
( Tapi Mak Piah bekal nasik lemak..hak hak hak hak gagah bangun tetengah malam masak nasik )
Nak jek Mak Piah memarah dia balik, ada le sesikit Mak Piah bahasakan, still tactful aaa kiranya.
Mak Piah bagi dia kertas, suruh dia tulis surat.
Suh dia ngadu dan mintak next time serve nasik on other flight in and out of Dhaka.

Deep inside me, Mak Piah kesian sebernarnya.
Tatau pukul berapa bhaiya ni datang ke airport.
Pastu, maybe nak jimat duit, dia taklah makan kat airport nye.
Kan mahal.
Kalau makan dia sorang kat airport, kat kampung dia leh bagi makan seploh orang.
Baik dia makan dengan sepuluh orang kat kampung dia.
I understand, bhaiya I understand.
Tapi jangan lampiaskan marah bhaiya kat crew yang bertugas, kita orang tak bersalah!
Sumpah ok.. kita orang takde kene mengena dengan menu yang di serve onboard.

Kang esok esok dah diserve nasik, ada pulakkkkkkkkk yang British Passport holder ni marah, napa serve nasik for breakfast?
Macam mana?

Semalam ada British Passport holder gak.
Dengan slang seksehhhhh...sama dengan Duke of Cambridge yer, ngadu video sistem dia tak jalan.
Yer, abang Bristish passport, abang kene tekan ON pada alat kawalan jauh itu..
Abang Bristish passport tak mau melenting lenting lagi tau..
Abang Bristish Passport sekeluarga duduk elok elok kat seat.
Jangan feeling feeling abang Bristish passport ada toilet berasingan dengan abang abang dari saudi.
Tak de maknanya!
Dan abang Bristish passport, tak de turun nilai maruah kalau duduk berkongsi armrest dengan abang abang dari saudi ni.
Tak baik buat abang abang dari saudi tau.
Dia pun sebangsa dengan abang BP.
Darah pun kalau toreh, sama merahnya.
Apa kes melalut sampai nak toreh toreh darah nih>>?

Any how, the flight went smooth.

Just before landing, Mak Piah gi belakang tukar apron.
Terkejut budak Thai yang kerja kat last door tu bila Mak Piah jengah.
Dia pun tukar apron.
Masa Mak Piah sampai tu, dia tengah ciyom buah mangga dari crew fruit basket.
Panik kejap dia kantoi ciyom buah mangga!
Hahahha.
Mak Piah pun panik gak.. cam terkesima nengok orang ciyom buah mangga.
Siot jekkkk ceciyom buah mangga tu buat Mak Piah rasa bersalah sebab Mak Piah dah poww 4 bijik dr crew fruit basket from Dhaka tu.

Ahhhhhhhhhhhh!

Mak Piah sampai umah just before midnight with 13 hrs and 53min block time, 21 hrs duty time.
Kuat tak stamina Mak Piah sebab pada saat akhir jek Mak Piah terlelap kat jumpseat?
Kuat kan>??

Saturday, June 11, 2011

Bhaiya ngamuk, guwa kene!

Tu diaaa....
Flight Mak Piah dari layover tukar jadik round trip.
Tambah satu sektor lagik..via Dammmam lak.
Ni bahaya nye sektor nih.
Pick up jam 03:30.
Take off kul 06:30.
Flight time 6 jam.
Sampai sampai kat negara bhaiya, sok sek sok sek 2 jam transit dan patah balik ke Dammam 5jam, transit sejam then back to Jeddah.
Sampai tak sampai pukul 3 pagi balik kat base.
Itu pun kalau things goes smoothly.
Apakah akan terjadi adegan ayam kene semelih atas kapal,yakni crew akan tertidur kat jumpseat?

Bhaiyaaa..napa bhaiya nak riot masa ni?
Tak baik tau.
Bhaiya ngamuk riot, Mak Piah lak kene.
Per nih??
Mak Piah tak bersalah tau.

*** in all seriousness, I pray for peace in Bangladesh***

Teket balik

Tiket untuk balik cuti bulan August dah ada.
Terus cam takde mood nak cuti sebab kene packing barang barang balik.
Thank God, barang tak banyakk sangat macam dulu dulu.
Banyak tak banyak..ada 5 beg besar yer.
Barang dapur satu hal lagik.
I am guessing I be throwing a high tea party somewhere this month nak perabihkan stok.

Since the 3 months on, one month off has been implemented, banyaklah keluh kesah.
Tak fly, takde gaji la wey.
And balik tu dah sah sah spend duit, kan.
Suka dapat balik kampung, but I tend to overspend.
Yelah balik sesekali, which now has become berkali kali, dah jadik cam satu beban.

SO how now brown cow??

This time around, balik bulan puasa.
Agak, kalau bulan posa mesti banyak urusan bukak posa bersama kengkawan handai taulan dan sedara sedari, kan??
Dan keluarga Mak Piah sure hendak punya gi ke bazaar ramadhan, walaupun tidak ada kene ngena dgn amalan puasa.

Tapi I am looking forward nak tengok wayang bila balik balik nih.
Sini mana de panggung wayang.
Wayang banyak.
Muahahahah.

Ok Malaysia, I am coming home again.
Start minum Teh Orang kampung ari ni.
Supaya balik esok , leh makan banyak banyak dan sesuka hati.

Thursday, June 9, 2011

Susah dari Algebra.

Mak Piah pas exam tadik.
First Aid full mark aaaa.
General paper salah 2 soklan.
Aircraft type salah 1.

Ermmm..Mak Piah menang sapa yang dapat abis dulu. Hak hak hak!
Mak Piah siap in 20 mins ok??
Terngiang ngiang kat telinga Mak Piah * kita ader pemenang! Kita ada pemenang!!(buat dlm slang anak cina umah depan )
Terel tak Mak Piah..?? Terel tak?? Terel, kan...lol

Tak de kerja nya nak deduduk lelama kat situ.
Tak paham napa ada orang nak kene jawab soklan tu dalam masa sejam sengah.
Jawab soklan tu macammmmm jawab soklan algebra.
Algebra jek yang susah nak jawab.
Dulu,nak jawab kakak tanya napa lepas abis sekolah tak terus balik umah pun tak sesusah Algebra ok.

Soklan recurremt training nih,tiap tiap tahun soklan sepusing sepusat situ jek.
Itu pun dorang dorang ni tahhh aaa...
Mak Piah tak de la cam suruh buat selaju Mak Piah buat.
Agak agak la wey...takde nyer kau nak menjawab tu amik masa sejam sengah.
Ini soklan objektif ok.
Yang kene tulis jawapan sendiri tu sikiiiiittt sangat.
Takde la Mak Piah harap kau sebijak Mak Piah, kan??? Silakan buat aksi meludah !
Sombongkan???
Muahahahahahaha.

OOOhh nak perfect nih ,nak dapat full marks all 3 papers.
Eeeeeeeeeee meluat.
Walhal, nak duk lelama supaya instructor bosan dan tolong bagi jawapan sebab kesian gaknya, atau dia nak suruh berambus cecepat.

Satu yang Mak Piah
Tadik Mak Piah terlepas lak cakap kat awek yang pasan dia terel, apa kau belek kat paper tu aaa?? Lama giler kau duduk dalam tu?? * ni Mak Piah dah alih bahasakan la...*

Well I cud be wrong, but seryes la weyyy... takde bezanya ang dpt 100% atau 80%.
Yang membezakannya ialah samaada buleh perform ke idak when the emergency happens.
Dan it boils down to keberkatan kerja kita.

Ok..merapu kuat la...

For Mimah

For DLL
Ini sebernarnya nak bubuh kat ur blog comment.


Orang yang cantek tak leh stress stress. Orang yang bijak tahu dia harus chayuk chayuk..:)



p.s Yang bubuh tu sana tu, adalah dalam keadaan groggy bu bangun tidur yang tidak mimpikan Seth.

p.s 2-tetaaaaaaappp benggong cam ner nak link back!

Wednesday, June 8, 2011

Drill

Pepagi start dengan fire drill.
Buat aksi memadamkan api.

Door drill.
Mola mola buat main deck door.
Buat lah macam kat kapal, segala preflight check, then opening and closing door in normal operation.
Kendian start dengan emergency procedures.
Buat la expected and unexpected emergency landing tu.

Masa Mak Piah buat, terckik pulak Mak Piah masa jeritkan BRACE BRACE tu.
Kering tekak.
Hiks.. cam kantoi jek..ada cam suara kepit masa buat tu.
Sore pondan keluar.
Mecik la.
Tapi maintain kontrol aaa..siap ehekkkkkkkkkkkkk..then jerit lagik BRACE BRACE tu for few more rounds.

Then buat upperdeck door, then smoke evacuation. Teraba raba dalam keadaan yang sgt gelap gelita. Macam lemas lak pakai PBE( Protective Breathing Equipment )sesak napas kejap.

Pas tu, buat Life Raft.
Adoi..
Patah kuku kaki Mak Piah.
Sakit tau!

Then buat hat berenang renang ketepian ala badak sumbu tanpa Lifevest.
Kendian, buat dengan lifevest.
Macam nak pengsan dalam air tu.
Sebab pepagi sangat.
Perut kosong.
:((
Kendiannn... buat acara berenang berpasangan.
Mula dia tarik Mak Piah berenang dulu, kendian, Mak Piah tarik dia.
Then beramai ramai kumpul bersama di tengah tengah 'laut' dan buat la segala drill tu.
Terpikir kalau buat kat dlm training school pun penat giler...kalau bebenar, macam mana???
I doubt I have the strength to help another person.
Mak Piah dah dimamah usia nihhhhhhhhhhhhhhhh.
So sesapa yang nak naik kapal terbang tu, hangpa pepandai la belajar berenang.
At least learn to float.

Ok. so far so good yer...then sampai la ke mende yang Mak Piah paling tidak berkenan dalam training nih,( selain dari kene tengok video emergency childbirth tu,) ialah acara naik ke atas raft.

Susah ok.
Tak kesah la badan hang macam kerengga ke, macam gitar ala Salma Hayek ka, macam Mak Badak ka, macam chopstick kah, memang payah nak panjat okkk...
Bencikkkk sungguh saya.
Masa ni adalah masa terbaik hendak menyentuh bebontots.
LOL
Mak Piah orang kedua naik.
Naik jek raft, Mak Piah terjatuh lak kat crew jantan yang tarik Mak Piah naik.
Kalau dalam drama part nih adalah part heroin dan hero bertentang mata dan jatuh cinta.
Mamat ni terus cakap kat Mak Piah, * Piah, kau jangan tampo aku....*
Muahahaha..Mak Piah terus berdekah kat situ jugak.

Today ends well.
Heheh..abis kul doblas tepat.
Settled dah that part of the recurrent training.
Esok exam.
And Mak Piah tetap tak berenti berangan nakkan si Seth Tan.
Kang dah nengok Seth Tan baru Mak Piah senang hati.

Tuesday, June 7, 2011

Tido awal nih

Esok buat Door dan Wet Drill.
Door drill tu akan buat cam emergency situations.
Lompat lompat slide.
Mak Piah ngeri la gaks.
Mecikkkkkkk la.

Pas tu jalan teraba raba dalam pesawat for smoke procedures.

Pas tu ada fire drill.

Then finally, ada wet drill.

Esok Mak Piah citer k??

We all should finish by noon kul doblas.

Then balik umah tido.
Suka dak>>?

Hiks.
Petang bajet study for the exam the next day, sementara tunggu Lelaki Terhangat di Malaysia, Ahmad Seth Tan diuploadkan.
Then...Mak Piah akan off satu hari sebelum berterbangan lagik.

nak masuk tido jap gi.

Monday, June 6, 2011

Malam Ku Bermimpi

Kata orang, kalau mimpi ular, biasanya jodoh dah dekat..ke something like dat la.
I doubt it,sebab tahun 1998, Mak Piah pernah mimpi dipatuk King Cobra masa kat Beirut.
Melompat Mak Piah dari katil masa tu.
Masa mimpi tu rasa macam betul, I actually can feel kulit ular tu cam bebasah sikit lalu kat lengan.
Zappppppp! Dia patuk right belakang tangan tempat ibu jari.
Mak Piah fefeeling la sbb orang kata la..mimpi cengitu, dapat jodoh katernya.
Idakkkkk yer..
Well..all I remember after that, Mak Piah kena fitnah yang amat la berat.
I had to live with it for a few years.
Tah aaa... I dunno la dah clear ke dak.. but I didnt do it, so gw tak de hal.
Cumanya masa baru kena tu, Mak Piah cam downnnnn giler la.
It includes those whom I was closed to, the loved ones and all that stuff la.
Ermmmm..tu in the past.
Mak Piah dah cam lupa.
Sampai la pagi tadi.
Mak Piah jarang memimpi nih.
Malam tadik, Mak Piah mimpi ada dua tedung.
Mak Piah cam elak elak bagi dia tak nampak Mak Piah, but dia nampak jugak.
Tak de la cam kembangkan kepala ( ooooh lucahnya bunyik)dia nak patuk, but cam ada mungkin burung or what terbang lalu dan tercakar tangan kanan Mak Piah.
Terkejut Mak Piah yer!
Terbangun dan nengok jam.
Pukul 02: 48 pagi.
( Jam Mak Piah ni Mak Piah cepatkan 12 menet, sebab nak budget time keluar rumah sebelum pick up time )
Cam cuak lak.. sebab dulu pernah kena macam ni nyer mimpi, and something bad happened.
Ataukah mimpi ni disebabkan oleh doa yang sangat memaksa yang dibagi oleh si Gebu Ms Haag tu pada Mak Piah yang Mak Piah gembirakan sangat pagi semalam???

Let's hope tiadalah fitnah tu yer.
Tak mo la jadik lagik.
Dah tetua ni dah tak berapa nak kuat nak menangkis (errrrrrrrrrkkk!) fitnah.
Yelah, usia mempengaruhi emosi.
Kah kah kah!!!

Btw, ni nak share, hari ni Si Gebu Ms Haag, tinggalkan lagik offline message kat Mak Piah.
Silakan membacanya.


6/6 Versi yang berbeza lagi doa minta jodoh
7:57 PM 6/6 Are u ready sistaaa
7:57 PM 6/6 DO'A MINTA JODOH BERBAGAI VERSI >,< EDISI WAJAR Ya Tuhan, kalo dia jodohku dekatkanlah, kalo bukan jodohku, jauhkanlah :: EDISI MAKSA | Ya Tuhan, kalo dia jodohku syukur, kalo bukan pLease Jadikan dia jodohku EDISI NGOTOT Ya Tuhan, kalo dia jodohku dekatkanlah, kalo bukan jodohku, tolong dicek lagi mungkin salah baca EDISI NAWAR Ya Tuhan, kalo dia jodohku dekatkanlah, kalo bukan jodohku, temannya juga boleh EDISI PASRAH Ya Tuhan, kalo dia jodohku dekatkanlah, kalo bukan jodohku, yg mana2 ajahlah, yg penting ada =D
7:57 PM 6/6 ‎​‎​‎​‎​​ː̗ː̖_, ː̗=Dː̖/ Ħªª /<3. <3. /<3__, Ħªª _||_ _/ \_ _| .Ħªª.



Seryes, Mak Piah rasa nak penampor budak nih..lol.
Awas lho adek... !

Muahahaha.
Kawan kawan Mak Piah ni serupa gak.. benggong macam Mak Piah.
:)

Sunday, June 5, 2011

Doa yang maksa

Longlai jek bangun sebab well... I have not been too happy for the past few days.
Then on YM I found this offline message.

Miss HAAG: Doa Minta Jodoh:::Ya Tuhan, jika dia jodohku maka dekatkanlah…
Jika dia bukan jodohku, maka jadikanlah jodohku…
Jika dia jodoh orang lain, maka putuskanlah hubungannya dengan orang itu…
Lalu jodohkanlah denganku…
Jika dia tetap tidak mau dijodohkan denganku, maka jangan beri dia jodoh sampai dia mau menjadi jodohku…
Jika dia masih tetap tidak mau juga, maka masukkanlah dia ke dalam neraka-Mu…
Amin......
Miss HAAG: Doa yang maksa

Macam nak pengsan Mak Piah gelak baca message nih.
Sikit nak terkencet kencing kat seluar.
Mana pulak si setan ni dapat mende macam ni...ada main paksa paksa lak.
Thank You tayank...this mean the world to me.
Yesterday I was thinking, matilah sapa yang buat kelas with me, I will pergi kelas dengan muka Raja Bersiong tak dapat makan kangkung berdarah and spoils every one's mood.
But now, thanks to this doa gila dari si gebu nih..hilang dah duka.
Has been a while since I last laugh from my heart.

p.s Miss HAAG- ntar aku bawa kamu libur ke Paris ya. Thank you dek...

Mak Piah nak siap nih nak gi buat kelas recurrent-SEP.
Macam renew license la...kene buat kelas 5 hari.
* sigh* napa takleh buat exam first day??? sapa lulus takyah gi kelas, sapa fail bu buat kelas.Dapat hadiah cuti 5 hari lagi masa yang fail tu pergi buat kelas.

Saturday, June 4, 2011

Samson

video
Now u know...

Friday, June 3, 2011

Entry Marimar and Soenarti

Haaaa...korang gelakkkk..
Gelakkkkkkkkk.
Mana Mak Piah tau...dah postkan entry tu..tetiba satu page dia bergaris.
Walhal yang nak di gariskan hanya tang senyum plastik tu jek.
And I dunno how to undo it.
Boleh baca, sila baca,..tak leh...kalau nak tgu next entri pun ok..kalau masih sudi.
For a person, who has started blogging since 2006, I memang failed.

PGMJ---sila a jarkan Mak Piah macam mana hendak membetulkan kesilapan entri tu. uarghhh...

Cik Nana--DIAMMMMMMMMMMM!!!

S

Marimar and Soenarti ( dah betulkan)

Ada sesuatu yang bermain main di kepala Mak Piah sejak beberapa ketika.
Lebih lama dari keberadaan Seth Tan di otak Mak Piah

Pesal aaa kalau penumpang transit dari negara oputih kalau tau jek ada crew Mesia dlm kapal, tetiba jadik lorat?
Dulu masa Mak Piah berkebaya ijau bunga pink, memang dah sesiap prepare mental ni, kalau nak buat flight London * sebut cam orang British selain dari Mr Bean tauuuu*passenger orang kita nyer berlagak dalam kapal.
Urut dada banyak kali yerrr...sebelum keluar kabin dgn senyumplastik.
Tak sanggup ye ngadap dorang nih,even most of the time u can detect mana yg betul posh english dan yang mana tak berapa nak berpolish.
Takat I can- speak- english,- yes -offcourse jopan dia ala ala level Mak Piah ni toksah fefeeling bakal menantu DiRaja.
Seryes tak paham.

Kat sini.
Ada beberapa insiden, Mak Piah jalan jalan kat souk downtown, dengar lah dlm org reramai tu bunyik orang Mesia bercakap.
Mak Piah senyum yer dan sebab mulut Mak Piah ni terlampau ramah, Mak Piah tegurla..
Orang mesia, cik??
Wahhhhhhhhh ....dengan loratnya jawah ..ha'ah..
Tak ke terdetik jugak barang sepatah dua kata maki carut dlm ati Mak Piah.
Mak Piah kontrol jek sebab, takkan nak keluarkan bahasa sakti.
Lagipun kat sini tokleh cakap sesalah, kanggggggggggggg tak pasal mendapat balasan disitu jugak.

Sebab dah terkena banyak kali, Mak Piah pun cakaplahhh ...'orang mesia eh...cantik negara awak, orang dia berbudi bahasa, lemah lembut..'

Si kekwat kekwat ni pun cam terkejut la...ehh awak orang mana??Pandai cakap melayu..
Segera Mak Piah cakap Mak Piah ialah Marimar Alamo ...dari wilayah Legaspi pernah dulu duk Mesia, so fasih la cakap Melayu...'
Muahahahahhaha....tak ke Mak Piah berangan Mak Piah ialah Marimar yang cantek molek, sedangkan Mak Piah sebenarnya NAN ADO!

Ada satu lagi jenis /species orang yang suka menyombong nih.
Tatau lah kalau di tempat lain, orang-orang yang berkerja kat pejabat kedutaan.
Yaaaapppaaa Yaaaaammmmaaaaaa...hidung tu kalau bukan cam biji gajus mauuu cecah silling tingginya yer.
Blahhh la lu!!!
Duta sendiri tak sombong macam tu.
( Ini jugak adalah cubitan halus untuk Cik Nana yang mungkin akan bertugas di luar negeri tidak lama lagik...)

Ada sekali, Mak piah nyer flight.
Masa tu, ada orang KENAMAAN naik flight.
Erkkkkkkkkk!
Dorang ni suka dengar announcement untuk dgr salah sikap announcement tu, bukan for the info..:P
Muahahahhaha suka speku.
Mak Piah ngeri laaaa nak buat announcement dalam Bahasa Melayu.
Camner nak buat?
Kang dia check Mak Piah punya igdeham camner...??
Mak Piah pulak hehari kerjanya nonton terus sinetron...(seoranggggggggggggg anak Prabu Wijaya jatuh hati sama supirnya sendiri.....????-ni montaj sinetron tu, if u r wondering.)
Dan orang di sekeliling hidup Mak Piah adalah dari negara jiran.
Arghhhhhhhh...peduli setan, bisik hati.

Bila ditanya, saya aslinya dari Ujung Padang, saya mencoba sebisanya saya, pak.

To make things worst, pilot pulak sukaaaaaaaaaaaa nooo buat announcement.
Tak ke Mak Piah kene translate dlm bahasa Melayu.
Heheheh, Mak Piah jahat tak???
Takk kan, kan....
Masa tu Mak Piah tukar nama lagik.
Nama Mak Piah ialah Soenarti Subrianto
*Gelak cam sejenis makhluk yang tidak boleh disebutkan disini*

Ohhhh...orang kenamaan ni cakap, bagus bahasa melayu awak yer.
Cuba kalau dia tahu passport Mak Piah sama kaler dengan punya dia, tak ke dia kutuk Mak Piah nya announcement.
Sesilap dia guna mandat dia, Mak Piah takleh balik Mesia.

What I am trying to say is, business language Mak Piah memang zero.
Bahasa rempit, bahasa isyarat ,bahasa badan............ (errrrrrrrrkkkkkkk )Mak Piah terel sikitttt.
Hendak hendak dia suruh translate, aircraft parking bay.
Cuba check apa dia mende parking bay ni di bahasa melayu.
Haaa..kalau pandai sila tolong senselet.





Thursday, June 2, 2011

Seth

Oooooohh... Oooohh..
Kat Mesia, negaraku yang tercinta orang dah dekat nak abis dah cerita Meen Zulaikha yang dibuat cerita TV ni.
Mak Piah ni hari baru la berpeluang menonton Nora Elena.
And yes, like most perempuan yang kurang kasih sayang..lol Mak Piah jatuh cintaaaaaaaaaaa sangat kat Seth Tan.
Walaupun Mak Piah jugak mengesyaki bahawa Cik Nana yang baru menyambut ulangtahun perkahwinanan yang ke beberapa tahun, * sorri geng, wa lupa la* jugak menaruh hati kepada Seth dan beberapa pelakon drama Korea.
Mencik la..
While I have never thought Aaron Aziz cud be so charming, tapi dalam citer ni...guwa cairrrrrrrr laaa...
Sangatlah taste jantan macam ni,
Cakap macam tak nak cakap.
Cakap cam mulut katup jek....
Esok nak kawinnnnnn dengan Seth Tan!!!!!
Mocik laaa...
* entry ini akan bersambung setelah Mak Piah berenti berangan*

Wednesday, June 1, 2011

Once upon a time.

Pada suatu masa dulu.
Si Dia sukakan seseorang dan after a while, it bloomed.
Si Dia tahu, ia tidak akan membawa ke mana kerana perbezaan prinsip hidup.
Tapi yelahhh... hati manusia.
Kemahuan hati itu selalunya sangat berkuasa.
Akal kata jangan, hati tetap berkeras.
Yaaa,,namanya juga manusia.

Bukan Si Dia tidak tahu, ikut hati, MATI!
Bukan Si Dia tidak tahu, ikut rasa BINASA!

Dan akhirnya, setelah putus sambung putus sambung selama beberapa waktu, Si Dia menerima kekalahan.
Hendak bagaimanapun, kalau itu bukan untuk si Dia, bukanlah.

Something old, something new, Something borrowed, something blue. And a silver sixpence in her shoe.
Pada suatu masa dulu, itu direncanakan untuk si Dia, tapi kini, tidak lagi.