Pages

Sunday, December 21, 2014

Update yang tak seberapa.

Hai. Salam dari tebing sungai Seine.

Saya dah sampai beberapa hari dah. Sempatlah saya melepak sehari dua dan membeli belah di semarket sebelah hotel ni. Kosan hotel nih bukanlah kosan orang perancis yang kekaya dalam tv tu. Jauh lah dr Haussmannian elegance of Paris gitu.
Bolehlah...

Antara benda yang paling saya suka di sini adalah keju. Waaahhhh feelinggg kuat yer. Hiks. Yes my all-time favourite ialah Boursin all herbs tu. Sedap sungguh wey. Kat Absodi seketui tu adalah 27.95sar. Kat sini, satu dapat €1.47. Kebahagiaan, tak? Sungguhlah kan. Sikit hari lagi dapat dagu selapis lagik tambah, baru cheesebedebah lah namanya, kan?

Saya g jejalan di twngah kota. A change of place. Almaklumlah sebelum nih saya duduk disebalik tembok 20kaki dalam compound,kan. Truth is the wall was something I dont really like. Then, I learn to live with it. Then, after a while, I depend on the wall. Funny, huh? Yes, but that is the truth. Been to Paris many times, but to live here is another. I enjoy the strolls and coffee, lets see if I can make it.

Memulakan hidup baru ditempat yang baru, boleh menakutkan kita, errrr sayalah. Here I get to work with people yang sebab dia berbahasa perancis, apa dia cakap pun macam best je.
Sexy,kan bahasa perancis, walhal orang tu cakap 'nih kentang ang nih nak buh garam ke dak..' tetaplah rosmentik bunyiknya. Hiks.


Dari hotel saya duduk nih kalau amek bus No76 tu amek yang ke Louvre, sampailah di tengah kota. Kalau naik ketapi, sesat barat adalah hampir pasti. Sayalah, kan? Adakah kerana saya tidak reti membaca peta?

 Dah duduk di tebing sungai Seine, kenelah berbahasa perancis,kan. Saya? Boleeeeeeeeehhhh..
Saya memang berbahasa perancis, yang lawannya faham ke idak saya kata apa, kan masalah sana. Saya sendiri kadang tak faham apa nak sampaikan. Cakap bahasa kita pun ramai yang tak faham. Contohnya awak yang baca blog nih. Awak pahamkah apa yang saya cita kat sini. Ngeh ngeh ngeh. Meh berparlez fronsey ye kekawan.

Kang kita sambung journey of Piah ngok ngek yer.

15 comments:

  1. wah... tebing sungai sienne... sebab mak piah saya google nama sungai tu... hihihi

    ReplyDelete
  2. selamat menikmati dunia baru mp.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih Amin.
      Amin dah kat atc kul kah?

      Delete
    2. terkandas di tengah jalan MP.. bukan rejeki nak duduk keje atas tower atc... huhuhuhu

      Delete
  3. 'nih kentang ang nih nak buh garam ke dak..'
    nak google translate lah dalam bahasa france,hehe

    kita g paris baru 3 kali, baca peta mmg fail

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiks.. takde kerja awak nih. Lol

      Peta dia serabut perut aaah.

      Delete
  4. Piah Bonjour.
    Comment ├ža va ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasava tau cik nana? Daun kasava masak lemak dgn ayam sedap woooo..

      Delete
  5. Replies
    1. Boleh lah Sham. Mood kene ubah. Kesian krew yang tak bersalah. Sham ok sana?

      Delete
  6. Hi Cik Piah, suka baca Journey of Piah..rajin2 update ek..

    ReplyDelete
  7. all the best mak piah...
    nanti lama2 xsesat la naik tren tu... insyaAllah.. hihi

    ReplyDelete

You are responsible for your comment(s)