Sukat beras/air macam sukatan tanak dlm rice cooker. My late father ajar buh satu ruas jari telunjuk atas beras. Buh air dalam piok, buh mangkuk dan beras dan air ..tutup dan kukuslah dalam 20mins atau sehingga kering. Anda akan mendapat steamed rice yang sebenarnya...bukan macam dalam menu kat mana tah...steam rice katernya, tapi sah sah masak dalam rice cooker. Tu tak steam rice sangat dak???
Teknik ini sangat sesuai jika memasak untuk sorang dua makan. Kalau hari hari yang housemate saya pakai mangkuk kesayangan saya ini, saya akan masak dalam mug. Dua tiga mug bergantung kepada jumlah kengkawan yang janji manis di bibir nak datang. Kalau makan sorang dan feeling feeling diet, elok jugak anda masak satu cawan sahaja. Ini akan menyekat nafsu makan anda kerana nasik secawan sudah habis..dan jika memasak lagik, selera terbantut.
Teknik ini sangat jimat kerana nasik tidak berkerak, kecuali masa masak nasik ada pulakkkkk kawan telefon untuk mengumpat crew keling yang baru sampai merasa dia adalah Priyanka Chopra atau Inspektor Sahab atau Agen CBI dan membuat onar di pesawat. Kami telah berjanji akan kasik hajar itu keling. EH!!
Teknik ini agak bagus kerana nasik anda nanti akan perai...( I m not sure perai nih bahasa ibunda atau bahasa melayu...). Pun jugak jika waktu nak makan nasik tetiba dapat terbaca status Facebook orang dan merasa tersindir..lepaskan nasik dan bersedia menyerang balas.....sehingga berlarutan, nasi ini tidak mudah basi.. Yakni...sehingga tiga hari tiga malam, provided, jangan ditaruk kuah atau kicap atau apa sahaja lauk yang disukai.
Silalah mencuba dengan beras dari lembah chaophraya atau beras dari jelapang padi tanahair. Tell me if u have tried them and see how that worked out for u.
I love you sister. will try this on weekend. sbb I kan #foreveralone so haruslah masak nasi utk sorang je makan. sobs
ReplyDeleteeh, ade twitter acc kan? add lah I. boleh mengumpat di sana. heheik
Anggerik:
Deleteada twitter, tapi heheheh tak reti la wey...sedikit hari lagik akan memaksa mana mana crew untuk mengakses twiiter itu.
yes..ini adalah resepi masak nasik sempoi yang belum menghampakan. Silalah mencuba.
tadik dah buh link..tetiba tersalah ketik dan semua link dan inti entry lenyap..jadik saya telah tidak jadik menaruk link kerana sikap saya yang tidak suka berusaha dari kosong sekali lagik.
Love ya too.
X MP
xreti? biasa lah. memula cuba mmg agak susah. tp bila dah teror you will be addicted. hahahahahaha
Deleteokies...nanti akan segera diusahakan.
Deletecik...bukan perai..peroi...
ReplyDeletehehehehe
Thank U.. :-) saya seorang yang mengelirukan diri sendiri kekadang.
Deletehah baru je nak cakap peroi bukan perai. perai tu seberang prai.hahahah. eh over kan gelak kat orang. btw, buleh jugak try ni kalau nak buat nasi kukus ayam goreng dengan kuah dalca! OMGeeeeeeee!!!
ReplyDeleteeh tadi dah komen, tak masuk eh? tu lah gelak sakan kat MP smp mesej pun mogok. nanti nak try la. nasi kukus ni sedap buat makan dengan ayam goreng, kuah dalca dan juga sambal belacan kow2!
ReplyDeleteMami LH:
ReplyDeleteseberang prai...lol. Ye tak ye eh..
Kuah dalca?? ayo yo yo ... kene singsing arbayah nih kalau makan...curah kuah atas nasik..perghhh!!! I tewl youuuu!!!
x MP
bab masak 2 3 hari nasik tak basi tu aku suka
ReplyDeleteAku masok dengan periok nasik sekali dalam microwave..nak makan aje nasik dah keras macam ais..
So mari lah mencapak nasik dlm microwave..
ada mikrowave ok la. Tapi kalau macam nih, ang re-kukus jek. Gebu gebu jek nasik dia. Try lah.
ReplyDeletemak posh,
ReplyDeleteAkan kucuba.. x penah steam nasi b4 ni.. byk 'kebaikkan' nasik ni eh hahaha
mak posh...lol nsuka lak nama nih.
Deletebanyak kebaikkan dia terutam part tak de kerak tu..LOL
x tahu pun cara masak nasi mcm ni.huhu
ReplyDeletetq MP