Pages

Friday, October 26, 2012

Dalam rumah ini ada undang undang

My first visitor for this eid sampai rumah pukul 0645pagi selesai dorang semayang raya.
I was still in bed dan tidak berbaju kecik masa dorang ketuk tingkap bilik nak datang beraya.
Amekkk...rambut seropa kiambang bertaut saya keluar bilik.
Mata sepet sepet.
Dorang dah duduk kat meja makan. 

Minum
Masuk lu nak makan lu godek makan atas dapur.
Nak minum teh/kopi milo dan teh-c 3 layer, laci nombor 2 mengadap cermin dapur.
Air tin atau air kotak dalam peti sejuk.
Cawan, kalau feeling nak pakai mug amek dekat sebelah meja makan dalam robok.
Kalau malas macam crew arab sila guna papercup yang terdapat di sudut tepi pintu.
Air nak minum amek yang dalam botol.
Syaratnya, seperti yang saya seallu nyatakan, nak minum amiklah berapa botol nak pun.
Takleh minum abis, bawak balik, minum kat jalan ke cemana.
Yang penting jangan bagi saya nampak minum sikit... tinggal.
Jangan membazir.
Cukup sekali jek datang rumah nih minum air pastu tak abis, tinggai, next time datang, no water service. Sila amik iktibar dari mereka mereka yang saya tak hidang air.
Ada tiga pilihan, pintu nombor satu bawak air sendiri.
Pintu nombor dua, pergi tadah kat gallon, air yang dipakai untuk saya masak di dapur.
Pintu nombor tiga, toksah minum.
Ye saya kejam dan pemerintahan saya kuku besi.

Makan.
Konsep adalah eat all u can becoz that's all u can eat.
Hik hik hik.
Amiklah banyak mana yang u think u can finish.
Jangan tamak.
Saya masak bukan sedap mana pun.
Bukan macam kawan saya yang OHMYGUCCI masak, dia feeling masak sedaps.
Cukup syarat jek.
Kalau tak tau boleh makan ke idak, saya cadangkan amik sikit dulu.
Food tasting kaedahnya.
Tak suka, so you dont regret dah curah 2 senduk kuah baru tau tak sedap.
If u think u cant eat it, it is ok for me kalau u want to spit it out.
Sebab saya kalau takleh telan, I will do that or i will discreetly put it on Panjang's plate.
Pas makan, buang tulang temulang dalam tong sampah.
Pinggan boleh tinggal.
Sakgi saya basuh tak per.
I dont like to touch benda orang dah kunyah masuk dalam mulut.
You dont like that either, kan.
So pepandailah.
Dah makan, dah habis sessi exchanging notes, u may leave as u please.
Nak duduk sampai ke malam, pun no hal.
Siap terbongkang, guwa ok jek.
Nak duduk kejap jek pun tak pe.

Hikkk... U must be wondering why I celebrate Eid Mubarak too.
I do. I just do.
It is nice to enjoy food and gossips and have people  around.

Eid Mubarak!
Tiada gambar makanan.
Saya hanya masak kari ayam dan roti jala.

8 comments:

  1. Put up the notice. It's your rights, and people NEED to know :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibrahim:
      Naaa..I briefed them when they came over. Hehe.

      Delete
  2. betul betulll
    kalau minum air kotak or botol dan dia sorang jer minum, kalau tak abis, jangan tinggal kat situ..bawak balik kot2 boleh minum lagi... same goes to makanan, amik bukan main byk pastu last2 tak abis, tinggal je gitu...

    mcm makan pun, dah kunyah2 tulang, tinggal dalam pinggan..so jijik weyyy...pi lah buang...

    i rasa undang2 u sama dengan undang2 i... gimme 5!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TJ:

      sama? FIVE lah!! hehe

      Kita takde OCD kan... kan?

      Delete
  3. Replies
    1. sejenis penyakit jiwa kata kengkawan saya. Obsessive Compulsive Disorder/Disease. Kita dua orang takde kan penyakit tu.

      Delete

You are responsible for your comment(s)