Pages

Saturday, January 12, 2013

Jargon

Belly Landing
Landing without main landing gear. Kes tayar tak keluar masa landing.

Cargo Hold
Pat dalam kapal yang buat sesimpan kargo, keranda, beg beg dan segala bagai.

Cruising altitude
a level maintained during a significant portion of a flight. Masa ni nak gegediks bertukar nomor tefon dengan passengers atau menggatal dengan para juruterbang yang hensems..EH!

Critical Phase
dari kapal push back, berlepas, mendarat, dan all flight operation below 10, 000ft . Ni selain dari cuaca kurang baik setiap seatbelt on. Masa nih selalu jadik kemalangan udara.

De-briefing
kumpul kumpul semua crew dan kendian bebel, kenapa ini tak buat, kenapa passenger dapat meal sejuk. kenapa itu, ini, ono.

Galley
part yang kalau kat office orang panggey pantry. Dah atas kapal, kenelah lain kan...lol. Tempat pepanas makan. Buat kekopi/teh , mengossip dan membetulkan celah bedah.

Layover
a period bila MP dan rerakan sejawatan( muahaha) berehat di destinasi. Biasanya duk hotel. Yang muda sikit berkinja kinja di bar dan kelab muda mudi. Yang berduit gi menjelajah boutique membeli evavies, paridah dan yang cengitu lah.

Obese
Penumpang yang keadaan fizikalnya boleh melambatkan pergerakannya, contohnya yang selalu dok komplen kena seat kecik walhal.... tu contohhh..contoh jek.

Silent review
Personal review of evacuation duties prior to take off/landing. Selalu banyak ngat review, sampai terlena. Ni buat masa duduk dalam shoulder harness yang masa critical phases. Pun jugak dalam diam berangan rangan banyak.

Ferry flight
Nih bawak kapal dari titik A ke titik B yang tak unfit for commercial operation. Kapal kosong macam tu lah. Samaada kapal nih nak dihantar ke satu pat yang kapal akan dibaik pulih atau dicat baru atau apa je..

Positioning flight
Ni kapal kosong gak, To bring an aircraft without commercial load. Nih biasanya kita orang buat kalau buat umrah flights. Gi kosong, wak balik penumpang atau..gi bawak penuh, balik kosong.

Deadhead
Yang nih ialahhh...travel nak gi kerja atau balik kerja dari satu airport ke airport yang lain. Gi kerja straight dari deadheadnya atau disuruh rest di hotel dulu sebelum gi kerja. Pun sebaliknya bila balik kerja.

Ok..paham dak? Tak paham sila bertanya. Semua pertanyaan akan dilayan secepatnya..hiks.
Kthanks bye!

18 comments:

  1. Posting ilmiah kaedahnya kali ini ye Mak Piah, I loike..

    =*

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM:

      oleh dikeranakan MP adalah seorang yg suka mintgak puji orang ramai... nanti MP akan buat lagik...muahaha.

      x

      Delete
  2. Wah saya suka piahpedia ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumpang jugak.. Sgt suka dgn terma "piahpedia" yg akak tijah kasik nih.. Sgt sesuwaii gitu!!
      P/S: i also very the like your piahpedia la MP!! ;)

      Delete
    2. Tijah/Real:

      MP pun suka gaks...* saya suka mintak puji orang ramai.. ngeh ngeh ngeh.*

      X

      Delete
  3. MP, aku baru tgk CNN semalam Qantas airway siap ade phyton snake melambai2 kat sayapnye..
    Kapal cap kurma ade sanke phyton tak..?
    I is geli ok..
    Nak balik nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nashays:

      'ulaar ular" berkeliaran banyakkkkkkkk sangat di pohon kurma. Muahah...

      Bila balik?

      x

      Delete
    2. Darling, ni yg buat aku nak bersila atas seat ni..
      Ular betul?Hmmmm sesuatu..
      Hujung bulan nak balik..
      P cap kurma semakin kedek dgn luggage..

      Delete
    3. Nashays:

      lol.
      Cap kurma ngengada sejak join skyteam alliance nih. menyusahkan orang sahaja!

      x

      Delete
  4. MP,
    Dulu penah Sham nyer ex-BF dpt no tel stewardess yg ditulis kat tisu bawah cawan. Yg tu nak panggil ape pulak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sham:

      itu namanya USAHA... dan yakinlah usaha tangga kejayaan...LOL

      x

      Delete
  5. Sayang i have sumbmitted my immediate appreciation for this "piahpedia" (pinjam Tijah punye terminology - i like that v much)... tetapi tak kuar komen ... so again i say thank you cikgu :)

    ReplyDelete
  6. oh baru tahu..yg selalu dengar galley je
    dan satu lagi AOG..aircraft on ground,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa:

      DOB- death on board..pernah kan?

      x

      Delete
  7. yg mahal skali last tu "Kthanksbye"...ok bai........

    ReplyDelete
    Replies
    1. kapitan:


      high miles club..sila terangkan. atau perlukah mengup satu entry berkenaan terminology nan satu ini? Hik hik hik. Keahlian kah?

      x

      Delete
  8. haa tu dia..ingat kerja MP ni senang ker? phewwww... mcm tulah anak2 cabin kena kerja kan...ingat tuang kopi, panas lauk dan mekap cantik2 jer ker? every jobs have their own specialities... respect them..

    ReplyDelete

You are responsible for your comment(s)